Банда “Позитано” пак удари трезор

policia9Банда „Позитано“ отново удари трезор. Само 8 месеца след обира на 300 сейфа на ул. „Позитано“, петима крадци разбиха над 190 метални касети, този път на бул. „Дондуков“ 42. Наглият обир апашите извършиха малко след полунощ в четвъртък. Тогава вежлив млад мъж подал личната си карта на служителя в частния сейф с молба да му отвори, защото иска да вземе пари от касата си. Гардът открехнал металната врата и в този момент мъжът го ударил с паве по главата. Охранителят се свлякъл на земята, а маскираните бандити, които стоели зад бияча, нахълтали вътре. Те вдигнали гарда и го завързали с белезници за стола, на който седял преди това. Мигновено крадците се запътили към стълбите за подземието, където се намират металните касетки. Пред тях обаче имало втори охранител. „Толкова тихо се промъкнаха надолу, че ги чух в последния момент“, разказал охранителният пред полицаите. Докато ги види, крадците успели да ударят и него по главата, а след това да го вържат като колегата му. Освободени от охранителите, бандитите започнали да режат металната врата към сейфовете, както и решетките, които ги пазят. Когато стигнали до металните каси, крадците започнали да ги отварят една по една. За 30 минути обирджиите успели да изпразнят 190 от общо 629-те касетки. Когато единият от гардовете се свестил след удара, започнал да вика по тях. „Тогава маскираният се обърна и ми изкрещя: Млъквай, иначе ще те застрелям“. Златото, парите и бижутата от отворените каси бандитите пъхали в чували. След това ги натоварили в два джипа и отпрашили в неизвестна посока. Едва 20 минути по-късно първият охранител успял да се освободи от белезниците и откопчал и втория. Секунди по-късно вече подавали сигнал за обира на тел. 112. За минути на място пристигнали десетки патрулки и криминалисти, които веднага отцепили района. 
Веднага след първите новини по сутрешните блокове на радиа и телевизии десетки клиенти на трезора обсадиха сградата. „Кои номера са разбити, прочетете ги, идват празници, а там са всичките ни пари, какво ще ядем“, викаха един през друг изпадналите в ужас хора. Почти всички от тях твърдят, че в касетките си са имали и пари, и бижута, и документи. Кажете кои са сейфовете, за да не се окаже утре, че апартаментът ми вече е чужда собственост“, викаше възрастен мъж. Отстрани на трезора пък нервно с крака потропваха две групи бизнесмени. „Тези хора всеки ден идват тук, собственици са на златарските ателиета в района. Те си държат парите в каси, но явно искат да говорят насаме с ченгетата“, разказваха гардове на близките магазини. Според тях бижутерите носели всяка вечер по три метални каси с бижута. „Те продават и скъпоценни камъни, които явно са откраднати“, коментираха още охранителите и допълниха, че магазини за хранителни продукти в близост до трезора всяка вечер също оставяли оборота си в каса. 
От МВР отказаха да съобщят официално на каква стойност възлизат задигнатите пари, злато и бижута. Според криминалисти сумата надхвърля 1,3 милиона лева. Те допълниха още, че на 70% действията на обирджиите от ул. „Позитано“ и бул. „Дондуков“ съвпадат. „Този път обаче не са облекли полицейски униформи, а са се правили на клиенти“, допълниха криминалистите. От полицията пък потвърдиха, че работят по версията двата трезора да са ограбени от една и съща престъпна група. 
Десислава Георгиева

в-к Стандарт