Балет и мода

Балетните пачки или иначе казано – разперените ефирни полички, се очертават като новия хит в клубната, а пантофките – в стрийт модата това лято, събщава вестник „Монитор“.

Този аутфит е заложен в много от актуалните, а и есенните колекции на световните дизайнери, които всъщност открай време посягат към изящното изкуство за вдъхновение.

С аутфит като този ще сте кралица на нощния живот.

Пренасянето на „работното“ облекло в прет-а-порте модата има и чисто научно обяснение. Докато за професионалните танцьорки трикото и палците са просто красивата им униформа, за тийнейджърките, а и за поотрасналите им каки, те материализират един блян.

„Всяка жена тайно пази в себе си детската си мечта да стане балерина. Образът на примата е толкова красив и пленителен – всеки иска да се чувства по този начин“, казва Кристин Оун от Американския университет за театрално, филмово и телевизионно изкуство UCLA.

Стилистът, който най-често търси музата си в балета, може би е Кристиян Лакроа, в чиито откутюр колекции надничат ретрофутуристични произведения от тюл и органза. Главният дизайнер на модна къща Chanel Карл Лагерфелд пък направи дизайна на пачките за „Лебедово езеро“ на Английската национална опера, а след това и костюмите на четирите главни изпълнители в предстоящия спектакъл „Аполо“. Любопитното е, че сценичните тоалети за балета на Монте Карло са били по оригинален дизайн на самата Коко Шанел още през далечната 1929 г.

„В такива случаи не е правилно да използваш думата „осъвременяване“. Това са дрехи без време, модерната версия на гръцката митология. Балетът се нуждае от магията на сцената“, пояснява работата си самият Лагерфелд. /Actualno.com