Бактерия в българския охлюв подобрява имунитета на човека

ohliuvБългарските охлюви имат уникален щам бактерия, която влияние полезно върху човешкия организъм. Това казаха от Националния охлювъден клъстер.

Оказва се, че мекотелите, отглеждани у нас, имат благотворен ефект за храносмилателната система на човека заради антитуморния ефект на дебелото черво. Млечната бактерия, открита само в нашите охлюви, стимулира имунната функция, намалява токсичните метаболити в тънките черва, асимилира холестерола от бактериалните клетки, пише БТА. От Националния охлювъден клъстер допълниха, че
благоприятната и все още чиста природа на България е най-доброто обяснение на резултатите от проучванията на българските охлюви.

Освен като деликатес и „лекарство“ охлювите намират и друго приложение, обясниха експертите. Козметични продукти от мекотелите се използват срещу стареенето, действат отлично и за заличаване на белези.

Според анализ на организацията, охлювъдството може да има положителен ефект в средносрочен и дългосрочен план в земеделието у нас предвид ангажиментите към ЕС. Проектите по създаването на ферми за отглеждане на охлюви, могат да опазват и подобряват околната среда, смятат от клъстера./dariknews/