Базедовата болест

В 80 на сто от случаите базедовата болест възниква като следствие на някакво тежко нервно-психично преживяване:

• уплаха;
• професионални и лични конфликти;
• смърт на близки
• продължителна нервна и умствена напрегната работа,

В днешно време се приема, че тези провокиращи фактори могат да доведат до заболяването само при хора, които имат предразположеност. Освен посочените съществуват и други отключващи фактори, например хроничните инфекции и травми по главата.

ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ:
• непрекъснато треперене;
• сърцебиене;
• бързо уморяване;
• болка в костите.

Базедовата болест започва с неопределени нервно-психични оплаквания. Болният става неспокоен, емоционално нестабилен, много чувствителен. Той лесно избухва и страда от упорито безсъние. Много често проявява излишна активност. Изпотява се обилно без никакви причини. Ранна проява на базедовата болест е и треперенето на ръцете, а понякога и на цялото тяло. Болният трепери непрекъснато, като треперенето се засилва при вълнение. Сърдечната дейност също е ускорена. Болният често усеща неприятно сърцебиене и прескачане на сърцето.

В около 30 на сто от случаите се наблюдават неспирни изтощителни диарии. С времето болният много отслабва, мускулите му се отпускат, той лесно и бързо се уморява и започва да изпитва болки в костите. Кожата на болен с базедова болест е влажна, мека и топла при допир, а често тя се обезцветява на места, или пък потъмнява. Ноктите изтъняват и се чупят лесно. Косата започва усилено да пада. Много характерен е изгледът на лицето на болния от
базедова болест. Очите са широко отворени, влажни и блестящи. Човекът мига много по-рядко от нормалното. А при около 70 на сто от болните се наблюдава т.нар. екзофталм – изпъкване на очните ябълки. При 50 на сто от болните се установява увеличена щитовидна жлеза, обикновено втора-трета степен. Жлезата е мека, еластична, гладка. Не е болезнена при опипване, но често пулсира.

ЛЕКИТЕ ФОРМИ СЕ ИЗЛЕКУВАТ УСПЕШНО ДО ЕДНА ГОДИНА
Базедовата болест се проявява по различен начин в отделните случаи. Съществуват лека, средна и тежка форма, които обаче могат да преливат една в друга. Протичането на заболяването, както и лечението, зависят от клиничната форма, от възрастта на болния и от наличието на усложнения. При по-леките форми, които са навреме открити и правилно лекувани, се стига до подобрение след 9 до 12 месеца, много често и до пълно излекуване. Не са редки случаите обаче заболяването да се повтори. А тежките усложнения и нелекувани случаи могат да завършат фатално. Базедовата болест понякога се разпознава много трудно. Това зависи от правилното разграничаване на отделните клинични форми и степени, както и от евентуалните усложнения.

Например леките случаи на заболяването често биват смятани за невроза и съответно лекувани като невроза. А специфичните прояви, както вече споменахме, са немотивирано ускорена сърдечна дейност, треперене, потене, нервно-психична нестабилност. Ако към всички тези прояви е налице и изпъкване на очите, тогава диагнозата е вярна. А изявените случаи на базедова болест са толкова характерни, че рядко остават незабелязани от близките на болния.

ПРОЧЕТИ И ЗАПОМНИ!
Прояви на базедова болест се наблюдават и при т.нар. токсичен аденом на щитовидната жлеза (горещ възел). Той представлява туморовидно органично разрастване на тъканта на жлезата с оформяне на добре изразен възел. Причи ните са неизвестни. Свръх функция на щитовидната жлеза може да се развие и при продължително лечение с йод и йодни препарати, както и с тиреоидни хормони. Подобни случаи се наблюдават сравнително рядко и обикновено при болни със спорадична гуша. И все пак клиничните прояви на токсичния аденом и лекар ствената хипертирео идоза са по-леки и след правилно лекуване изчезват.

УМСТВЕНО И ФИЗИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ Е ПРОТИВОПОКАЗАНО
Лечението на базедовата болест трябва да започне навреме, да бъде съобразено със състоянието на болния и съответно да се нагажда към развитието на болестта. Много важен е режимът на болния. Дори и болните с най-лека форма трябва да бъдат отстранени от обичайната битова и професионална среда. Задължително се ограничава и дори премахва умственото и физическото напрежение. Не се допускат преумора и конфликтни ситуации, както и общуването с много хора. Много важен елемент от лечението на базедобата болест е успокояването, отпускането на нервната система. Чрез централната нервна система щитовидната жлеза регулира обмяната на веществата в организма.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ С ДИЕТАТА
Храната на болния трябва да е разнообразна, с преобладаване на белтъчини -мляко и млечни продукти, яйца, риба, плодове и зеленчуци. Много важни за организма са витамините А, С и тези от групата В. Най- старото лечебно средство за базедовата болест е йодът. Обаче в последно време се прилага все по-рядко, защото вече има голям брой нови лечебни средства. Става дума за т.нар. тиреостатици, които потискат функцията на щитовидната жлеза. Тези лекарства се предписват само от специалист, който съответно наблюдава болния.

НАРОДНАТА МЕДИЦИНА Е САМО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ОСНОВНОТО ЛЕЧЕНИЕ
Заедно с mupeocmaтичните лекарства широко се използват и най-обикновени успокояващи билки като валериана (дилянка), дяволска уста, маточина, саротамнус. Ето няколко рецепти:

• Смесете 30 г дилянка, 30 г дяволска уста и 60 г саротамнус. Залейте две супени лъжици от тази cмec c 500 мл вряла вода и оставете да ври още 5 минути. Приема се по 4 пъти на ден половин час преди ядене – по една винена чаша.

•Вместо вода, болният може да пие отвара от орехови листа и листа от черница – отварата се приготвя с по една супена лъжица листа от тези растения.

•Пийте отвара от шипки: 15 броя счукани шипкови плодчета се запарват с 600 мл вряла вода и сместа престоява 15 минути. След това се прецежда и се пие като чай.

• Много полезни и с много широко приложение са зеленчуковите сокове. Например изключително ефективно се отразява смес от сок от моркови, целина, магданоз и спанак. Лечебните сокове се пият на гладно, отделно от редовното хранене.

Прочети, и запомни! Имайте предвид, че самолечението на базедовата болест може да доведе до тежки усложнения, включително и до пълна атрофия на жлезата. Тежките форми на тази болест задължително се лекуват в болнична обстановка.

Препоръчват се умерени движения на открито. Можете да практикувате дихателни упражнения, автотренинг, разходки. Избягвайте излагането на слънце.