АH1N1 – Без паника

С настъпването на по-хладното време започват и спекулациите около това кои ще са болестите, които ще ни морят през зимата. След като в края на миналата календарна година и началото на тази се разрази с пълна сила истерия около това че страната ни ще бъде покусена от епидемия на свински грип, прогнозите се оказаха не дотам верни и единични бяха случаите на заразени и починали вследствие на АH1N1.

Да обаче ред идва на новата масирана кампания, която има за цел да постави психиката на хората на изпитание и да ги застави да прибегнат до противогрипна ваксина. Заговори се вече, че във Великобритания от началото на месец септемрви до сега са починали 10 души, за които се смята, че са били покусени от свинския грип.

У нас такава статистика не съществува, но може да се предположи, че щом медиите не са гръмнали с новината, че грипът ни атакува повторно, значи все още няма индикации за пациенти, при които са се проявили симптомите на заболяването.

Въпреки че още през изминалата година Световната здравна организация оповести, че не бива да се всява масова паника, защото пандемията вече е привършила, това не  спря хиляди хора да прибегнат към ваксинация. Същата психоза беше обхванала и българина. За да не се стига и тази година до подобни масови прояви, каквато беше носенето на предпазна маска против прах като при къртенето на различни твърди вещества, специалистите препоръчват към опасността от свински грип да се гледа разумно, а не емоционално.