А. Първанова: Нямам нищо общо с обвиненията за връзки на г-жа Желева и на съпруга й с организираната престъпност

В писмо озаглавено „Защо взех думата по време на изслушването на Румяна Желева“ евродепутатът Антония Първанова заявява:

„Искрено желая успех на г-жа Кристалина Георгиева, сигурна съм, че последните няколко дни бяха добър урок за зрели политически реакции и решения. Поздравявам г-жа Желева за съгласието й да разреши ситуацията, която с представянето си сама създаде. Защо взех думата по време на изслушването на г-жа Румяна Желева? Взех думата, дадена ми от председателя на Комисията по развитие по време на изслушването на г-жа Румяна Желева по процедурното предложение на бившия външен министър на Словения Иво Вайгел, за да дам обяснение на обвиненията на г-жа Желева срещу мен. Не бях се записала за изказване и нямах желание да го правя. Още повече, че темата беше широко обсъждана във всички парламентарни групи през последния месец. Изненадващо за мен бях обвинена в един от нейните отговори като човек, който разпространява слухове. Това не беше вярно. И досега не е вярно. Слухове никога не е имало, а просто становище на Докладчика по изслушванията, че има проблем с документите на българския кандидат за комисар. Обсъждането на кандидатите за еврокомисари е част от процедурата в Европейския парламент и тя винаги е била стриктно спазвана.
Когато Румяна Желева спомена името ми по време на изслушването, имах пред себе си три варианта. Или да замълча, или да се съглася с нея, ставайки съучастник с твърденията й. Или да направя това, което избрах – спокойно да опровергая обвиненията й с факти, без да включвам лично отношение. Няма друга истина освен тази. Заявявам категорично, че нямам нищо общо с обвиненията за връзки на г-жа Желева и на съпруга й с организираната престъпност, както и с всички публикации по темата в международните медии. В Европейския парламент ме познават като честен, точен и етичен политик от години. Казвам това открито пред моите колеги от НДСВ, пред моите опоненти, пред българския народ“, пише в писмото на Антония Първанова. /БГНЕС