Атанас Атанасов: Убийството на Цанков е брутално предизвикателство срещу властта

Убийството на Боби Цанков е брутално предизвикателство срещу властта.Това заяви предИнформационна агенция КРОСС ген. Атанас Атанасов, бивш депутат от ДСБ. „За съжаление този акт е изключително брутален – начинът, мястото и времето на извършването на това престъпление показва, че определени центрове на организираната престъпност нямат никакъв респект от властта. Това е абсолютна демонстрация“, посочи Атанасов и допълни, че показното убийство е елиминирало за един миг положените усилия на правоохранителните органи:
„И в международен, и във вътрешен план имиджът на държавата беше съсипан много бързо. Това идва да покаже, че усилията на службите, МВР и прокуратурата явно са били насочени към периферията. Ударите явно не са били насочени в сърцето на организираната престъпност и няма никакви притеснения за поръчителите и организаторите на тежките престъпления“.

Атанас Атанасов посочи, че задържането на Красимир Маринов – Големия Маргин и Сако във връзка с убийството целят публичен ефект. „Служилите на МВР искат на обществото, че са тук и действат. Но тези действия са доста хаотични. Ако нямаш задържан пряк участник в престъплението – как така се насочваш лица, които считаш за поръчители? Това може би е част от цялата стратегия на министерството за демонстрация на сила“, коментира Атанасов като допълни, че тази „демонстрация на сила“ може да изиграе лоша шега, ако задържаните бъдат освободени.

Смятам, че версиите за това брутално престъпление може да са много, но според мен то е свързано с елиминиране на неудобен свидетел. И не толкова заради публичното говорене на Цанков, колкото заради неговите тесни контакти с прокуратурата, МВР и службите. Имам неприятното усещане, че това ще бъде поредният случай, който ще се запише в неразкритите престъпления“, посочи Атанасов.

„Неспособността на МВР и службите днес по бърз начин да разкриват тежки престъпления е резултат от дългогодишното разграждане на МВР и службите от предишните две правителства. Тогава се осъществяваше кадрова търговия- на възлови позиции в правоохранителните органи бяха издигани удобни хора, посочени в много случаи именно от центровете на организираната престъпност“, допълни ген. Атанасов. Според него повдигането на авторитета на вътрешното министерство изисква усилена работа и дълго време./Агенция „КРОСС“/