Аспиринът предпазва от рак

Всекидневното приемане на аспирин от здрави хора след 40-те намалява риска от рак на гърдата и дебелото черво в по-късна възраст, твърди проф. Джак Кузик от центъра по епидемиология Кансър рисърч към лондонския университет „Куин Мери“, цитиран от в. „Дейли телеграф“ и в. „Дейли мейл“.

Взимането на аспирин поне 10 години, преди човек да влезе във възрастта на рака, максимално увеличава ползата от лекарството, сочи анализ на изследвания, обхванали над 50 000 души.

Пиенето на аспирин когато човек е между 40 и 50 години, вероятно спира развитието на болестта след 60-те години.

Лекарството може би вече предпазва стотици хиляди души, които редовно го взимат, за да намалят риска от инфаркт на миокарда или инсулт.

Специалистите предполагат, че аспиринът потиска ефектите на протеини в тялото, които са свързани с възпалението и се срещат в изобилие в няколко вида рак.

Предишни изследвания са показали, че взимащите аспирин по-рядко развиват рак на гърдата и на дебелото черво.

Проф. Кузик обаче предупреди, че препоръката не важи за хората, за които съществува най-висок риск от странични ефекти като кървене в стомаха и язва.

Той добави, че още не е ясно дали всеки ден трябва да се пие ниска доза аспирин от 75 милиграма или стандартна от 300 милиграма.

Аспиринът е една от съставките на евтиното хапче „полипил“, което намалява риска от инфаркт и инсулт. /Actualno.com