Ароматна вана за отслабване

Много билки съдържат различни ароматни вещества, които подпомагат възстановителните процеси, релаксират тялото и нервната система от стреса – един от виновниците за заболявания на органи, нарушаване на обменните процеси, причината за „емоционалния глад“, а от там и нарушения в теглото. Ако разчитаме единствено на ароматната вана за да отслабнем, това едва ли ще се случи. Изпотяването за двадесетина минути в лечебна вана обаче може да бъде приятна и релаксираща техника, която е част от нашата комплексна стратегия за отслабване заедно с диетите, спорта, фитнеса, рационалното хранене.
Какво ни дават ароматните вани?

* Изпотяване и изхвърляне на токсични вещества от организма;
* Стимулират кръвообращението и обменните процеси в тялото;
* Почистват и заздравяват кожата, освобождават я от мъртвите клетки;
* Релаксират мускултурата и успокояват нервната система, освобождават от стреса – един от виновниците за „емоционалния глад“ предизвикващ наднорменото тегло;
* Съчетана с предварително сухо четкане на тялото и масаж след нея, помага в борбата срещу целулита и натрупани с излишни мазнини проблемни зони;

Според билките и съставките, ароматните вани се подготвят по различен начин, престоя обикновено е от 20 до 25 минути във вода с телесна температура. Това е времето ви за релакс и почивка, така че не пропускайте да се погрижите за себе си и да се отдадете на топлата благоуханна вода.

Вана с водорасли – Водораслите ускоряват разлагането на мазнините, затова тази вана е подходяща когато се борим с наднорменото тегло.

Подготовка: Накисваме в чист съд две чаени чаши водорасли или сушена морска зелка (от билковата аптека). Кипваме сместта за 30 минути, прецеждаме и сипваме отварата във ваната, където водата е около 36 градуса. Добавяме 250 гр морска или готварска сол. Отпускаме се във ваната за около 20 минути. Изплакваме с душ.

Вана с морска сол – Подобрява обмяната на веществата.

Подготовка: пълним ваната наполовина с вода, с температура не повече от 30 градуса. Изсипваме 250-300 мг морска сол или обикновена готварска сол и релаксираме около 20 минути в малкото „море у дома“. Добра идея е след ваната да се увием в халата и да се отпуснем и полежим спокойно около половин час. Връщаме се в банята и изплакваме тялото под душа.

Това улеснява отделянето на водата от съединителните тъкани през кожата и изхвърля токсините от организма.

Вана с масло от мандарина
– Използва се за тонизиране и почистване.

Подготовка: напълваме ваната до половина с топла вода – 36 градуса, изсипваме около 10 капки мандариново масло и чаша прясно мляко. Ваната почиства кожата, снема мускулното напрежение – престояваме 15 минути, след което съчетаваме с масаж на ханша, бедрата (проблемните области) с 5 капки масло от мандарина и 100 милилитра масло от жожоба. Маслото се нанася с нежни кръгови движения.

Подходящо време за ароматна вана:

Аз лично предпочитам да вземам ароматна билкова вана вечер преди сън, след напрегнатия и стресиращ ден за отпускане и почистване на тялото, подготвяйки го за нощен покой и възстановяване.
Тридесет минути за нас, всяка вечер едва ли биха ни натежали нали? Защото грижата за себе си е част от това да се обичаме и харесваме защото го заслужаваме. /Otslabvane.us