Апокалипсисът идва … в Малък градски театър „Зад канала“

„Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ е заглавието на новата пиеса на Георги Господинов, която има премиера на 9 януари в Малък градски театър „Зад канала“ в София, съобщи репортер на БГНЕС.

Постановката е на Маргарита Младенова, сценографията и костюмите са на Даниела Ляхова, а музиката на Асен Аврамов. В ролите са Илка Зафирова, Светлана Янчева, Владимир Пенев, Малин Кръстев, Пенко Господинов, Стоян Младенов и Никола Мутафов.
Апокалипсисът не е непременно огън и жупел, конници, тръбящи ангели, глобален срив. Понякога краят на света е нещо много лично и всекидневно. Идва в оня час на ранното есенно свечеряване, в онази минута, когато светлината вече си е отишла, а мракът още не е дошъл. В тази дълга минута се случват историите тук. Минутата преди. Истории за това как минаха 90-те и как влязохме в новото хилядолетие с по един микроапокалипсис в аванс, пише в анотацията за спектакъла.
В късния октомври един град е в парализа, под заплахата на невидим снайперист. Хората са залепени за телевизорите, за извънредните вечерни новини в 6. Това е и предпочитаното време на убийствата, и часът, в който се събуждат демоните на страха и самотата, излизат наяве дълго премълчавани тайни, час на внезапни откровения и отмъщения. Всеки би могъл да е убиец. И жертва. Героите – мигранти и уседнали, са изправени всеки пред вратите на собствения си мрак. Достатъчно е едно убийство или дори слухът за него, за да зейнат пробойните в обществения договор. След целия опит, който имаме с театъра и терора, стига пушката (снайперът) само да се спомене, и вече е част от действието, вече „гърми” в главите ни. „Ще ми се тангото на тъгата, тягата на тъгата, скритата й енергия, а не меланхолия, да движи представлението“, казва авторът на пиесата Георги Господинов. /БГНЕС