Анe Бурда и нейните кройки

Ежедневна мода за цялото семейство, това е идеята на Ане Бурда. Кройките й помагат на любители сами да шият дрехите си и превръщат домакинята Бурда в издател от световна величина. Навършиха се 100 години от рождението й.

Паралелни, кръстосващи се и разминаващи се линии. Който и да било мъж би припознал в рисунката план за конструирането на самолет, но повечето жени веднага разбират за какво става дума: указание, което ти дава възможност да скроиш сама роклята-мечта. Идеята е на Ана Бурда, собственичка на най-голямото в света модно издателско дружество „Бурда-моден“. „Идеята ми беше да правя мода за жени, които имат вкус, но нямат средствата да си купуват дрехите, които желаят.“ Ане Бурда е сред основните фигури на епохата в следвоенна Германия, наречена „икономическо чудо“.

Още на 17 години тя демонстрира желанието си да е различна и самостоятелна – отрязва досадните, според самата нея, плитки и започва да носи къса коса. За онези времена това е равносилно на малка революция. Тя е жена, която иска три неща – да бъде красива, да има успех и да е щастлива. Да направи кариера, да се влюби, да има деца и да заработва сама парите си. Ане се омъжва за издателя Франц Бурда, от когото има трима сина. Най-младият, Хуберт, разказва: И те стават. Модата на Бурда не копира парижката елегантност, дори напротив – дрехите могат да се носят навсякъде, не са нито прекалено шик, нито твърде домашни. Шансът на Ане идва съвсем неочаквано и всъщност произлиза от един неприятен момент в живота й. Мъжът й изневерява, има си любовница, с която дори има дете. Дълго време Ане не подозира нищо. „Всички знаехме, само г-жа Бурда не знаеше. И когато разбра, просто полудя. И тогава сенаторът каза – можеш да правиш Бурда, наречи Бурда -моден“, си спомня бивш служител на издателството. Като извинение за изневярата съпругът на Ане – сенатор Франц Бурда – прехвърля собствеността на малкото и незначително издателство на съпругата си.

Годината е 1949. Ане прави от това издателство световноизвестно предприятие. Списанието излиза още на следващата година в тираж 100 000 и цена 1, 40 марки. Започва възходът на списанието „Бурда-моден“ и на неговата собственичка. Ане ръководи издателската си къща в продължение на 45 години. На 85 годишна възраст тя се оттегля, а преди четири години, навършила 96, Ане Бурда почина там, където е родена – в Офенбург. На 28 юли тя щеше да навърши 100 години. /News.sutrin.com