Аню Ангелов поздрави българските военнослужещи от мисиите в Афганистан, Босна и Херцеговина и Косово

По повод трети март министърът на отбраната Аню Ангелов разговаря днес с националния командир на контингента в Афганистан полковник Петко Лилов, помощник-националния командир и командир на контингента за Кандахар подполковник Красимир Горанов, националния командир на контингента в Босна и Херцеговина полковник Румен Русинов и националния командир в Косово подполковник Митко Димитров. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Министър Ангелов поздрави военнослужещите от българските контингенти, които участват в мисии на НАТО и ЕС, по случай Националния празник на Република България и им пожела много здраве, сила и късмет. „Трети март е празник на всички българи – където и да се намират по света. Нещо повече –Трети март е празник на българския героизъм, на българския дух, на стремежа към свобода и справедливост. Затова за мен е важно днес да ви благодаря за вашата всеотдайност и смелост и да ви пожелая да продължавате да изпълнявате достойно вашите задачи.” Министър Ангелов още веднъж напомни на националните командири да взимат всички необходими мерки, за да пазим войниците си, и ги увери, че остава на разположение за техните въпроси.
В операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF – в момента участват над 500 български военнослужещи.
Първа рота за действие в земната зона за отбрана на летище „Кабул”, регионално командване „Столица” – Кабул, изпълнява задачи по патрулиране и водене на наблюдение в зоната за отговорност. Български военнослужещи изпълняват задачи и по ръководство на въздушното движение на летището. В рамките на регионално командване „Столица” има също така български медици, както и военнослужещи от „Военна полиция”, включени в състава на многонационалната рота „Военна полиция”, със задача патрулиране и охрана на щаба на регионалното командване.
През март предстои да бъде извършена ротация на подразделенията и щабните офицери в регионално командване „Столица” – Кабул, и на Първа охранителна рота с Втора охранителна рота.
Седма рота за охрана на летище „Кандахар” в рамките на регионално командване „ЮГ” –Кандахар вече пое задачите по охрана на вътрешния периметър на летището. Български военнослужещи са включени и в състава на Оперативна група за обучение и връзка – OMLT, и заедно с американски военнослужещи изпълняват задачи по обучение на афганистанската армия.
България участва в операцията в Афганистан и с два медицински екипа в състава на испанската военно-полева болница в Регионално командване „ЗАПАД” – Херат.
В операция „ALTHEA” на Европейския съюз в Босна и Херцеговина участват над 100 военнослужещи, дислоцирани в база „Бутмир”, Сараево, със задачи по осигуряване на пропускателния режим, и в град Витез, където отговарят за поддържане на контакти, подпомагане органите на местните власти и анализ на обществените настроения и нагласи.
В операцията на НАТО в Косово участваме с до 10 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България на служба в щаба на Силите на НАТО в Косово./агенция Фокус/