Антропогенни туристически ресурси на Иран

Техеран – столица на Иран . Градът е разположен в Северен Иран , на южното подножие на платото Елбрус , което достига височина 5604м .

За пръв път Техеран се споменава в някои източни ръкописи от 1220г. През 1795г. градът става столица на Каджарската династия при основателя й шах Ага Мохамед Каджар . По това време градът има 50хил.души население , като населението на Исфахан е 500хил.души . След като става столица , Техеран непрекъснато нараства и се модернизира . В началото на ХХ в. той е с население 200хил.души . Когато се извършва Ислямската революция / 1979г. / населението му наброява 4млн. души , а в наши дни е 7млн. души .

По-модерните и богати квартали , които са и добре озеленени се намират в северната част на града . Те са в подножието на планината Елбрус . На юг се намира старият град, който е лабиринт от тесни улички . В центъра на града има много широки булеварди , но и значителен брой тесни улици . Градът е голям университетски център . Интерес представляват някои стари джамии и модерните сгради на Парламента / Меджлиса /. Техеран е важен промишлен , търговски и транспортен център .