Антропогенни туристически ресурси на Австралия

Сидни / Сидней / – най-големият град на Австралия и един от основните промишлени , транспортни , търговски , културни и образователни центрове на страната . Той е столица на щата Нови Южен Уелс . Разположен е на бреговете на залива Порт Джексън на Тихия океан . Този залив има причудливи очертания и представлява обширно и закрито от морските вълни място . Тук , по бреговете на залива , на 26 януари 1788г. пристига кораб с около 1000 души каторжници . Те основават първото британско селище на австралийска земя . Ръководителят на конвоя , капитан Артур Филип нарича новото селище Сидни . То е в чест на министъра на колониите във Великобритания по това време – лорд Сидней . Този аристократ е горещ привърженик на британското заселване на Австралия , след като англичаните губят колониите си по източния бряг на Северна Америка / през 1776г. САЩ отхвърлят чуждото владичество /. Денят на пристигането на първите заселници – 26 януари е националният празник на Австралия .

По южните брегове на залива Порт Джексън се намират банки , магазини , различни изложения и специални сгради , предназначени за провеждането на аукциони за продажбата на известната австралийска мериносова вълна . На северните брегове на залива се намират промишлени предприятия на традиционните отрасли , а предприятията с най-новите технологии са в предградията на града .

Търговската и промишлената част на града са свързани чрез най-големия сводест мост в Австралия . Той е дълъг 2км , като местното население го нарича кобилицата . Мостът е построен през 1932г. Той представлява едно от най-забележителните инженерни съоръжения в света . Главната му арка се издига на 53м над нивото на морето . Под него могат да минават най-големите океански кораби . По моста има железопътна линия , автомагистрала и два пешеходни тротоара .

Централната част на града не е много голяма . Улиците в нея не са широки , което в „пиковите” часове създава неудобство за транспорта . В архитектурен аспект се съчетават староанглийския / викторианския / стил със съвременни стилове . Има голям брой небостъргачи от стъкло , бетон и алуминий . Тази част на града се украсява от много градини и паркове , в които са събрани разнообразни тропични и субтропични растения . Най-известни са зоологическият парк , националният парк и особено ботаническата градина , разположена по бреговете на Порт Джексън и на Тихия океан . В тези паркове масивите от дървесни насаждения се редуват с обширни тревни площи , които служат за спортни игри и състезания .

Основните жилищни райони на града ограждат под формата на пръстен централната част . Радиусът на „пръстена” е 30-40км . Жилищните райони са от еднородни двуетажни къщи с хубави градини . Тротоарите са рядко срещани и почти всички хора се движат с автомобили .

Сидни е важен научен и културен център на Австралия . В него се намират много университети , институти , обсерватория , а в един от неговите градове-сателити се намира и център за космически изследвания .

Много известен в страната е Австралийският музей , основан през 1827г. В него са събрани големи колекции с природонаучен , исторически и етнографски характер . В града има още художествени школи , галерии и театри .

Най-известната сграда в Сидни и в цяла Австралия е Операта . Тя е разположена почти в самия център на пристанището , на брега на скалист нос , който се издига над водите на залива и сякаш се оглежда във водите на пристанището . Тя напомня на огромни , издути от бриза платна или на бели перлени миди , поклащани от морските вълни . Формата на сградата се образува от отделни сферични сегменти .

Операта в Сидни е една от малкото модерни сгради , чиято снимка разпознават повечето хора в света . Архитектурният проект е изработен с международен конкурс , организиран в края на 50-те години на ХХ в. Операта е завършена през 1973г. , а през септември същата година е открита с известното представление на Сергей Прокофиев „Война и мир”. Освен оперната сцена / 3000 места / в нея се помещават още две театрални сцени , концертна зала , ресторанти , киносалони , художествени галерии и библиотека . Широките каменни тераси позволяват на туристите да се любуват на залива през деня и нощта . Огряна от слънцето , сградата искри от белота . Тя не е направена от бетон , а блясъкът идва от белите плочки , с които е покрита отвън .

В близост до Сидни се намират много живописни морски курорти . Покрай брега е и част от Източноавстралийските Алпи с неголеми , но дълбоки езера , буйни реки и водопади . В тесните речни долини минават туристическите пътища с тесни шосета . Плажовете и тези интересни планински места привличат за краткотраен и по-продължителен отдих туристите .