Антропогенни туристически ресурси на Мароко

Касабланка / на арабски – Дол-ел-Бейда – бял дом , испански – Casablanka / е голям град и пристанище в Западно Мароко , намиращ се на брега на Атлантическия океан . Градът е главен икономически център на Мароко и едно от най-големите пристанища на Африка . Той е голям шосеен и железопътен възел , център на въздухоплаването . Тук се провеждат ежегодни международни панаири .

Касабланка е основан през ХVІ в. на мястото на стария арабско-берберски град Анфа / съществувал от VІІ в. , завладян и унищожен през 1468г. от арабите /. Голямото изграждане и утвърждаване на Касабланка започва при султан Мохамед ІІІ / втората половина на ХVІІІ в. /.

От стария град от ХVІ в. / старата медина /, разположен под формата на полукръг в близост до пристанището , се е разраснал съвременният град с хубави улици , булеварди и площади с многоетажни жилища и административни сгради . Интересна за туристите е катедралата „Санре-Кьор” с нейните стенописи . Тя е била изградена в периода 1930 – 1952г. по проект на френски архитекти . Друга забележителност на града е дворецът „Махакма паша” от периода 1941 – 1952г. , който много наподобява комплекса Алхамбра в Испания в град Гранада . В центъра на града е кметството , дворецът на правосъдието , Големият театър , Голямата часовникова кула и други . В южната посока се намира новият град / т.нар. нова медина / с традиционни едноетажни сгради . В североизточната посока е промишлената зона , а в югозападна – районът с хотелите , вилите и плажовете .