Антропогенни туристически ресурси на Тунис

Бутвия – древен град на около 40км от днешния град Сфакс . Основан е от финикийците . От пуническите времена е запазено мястото на жертвоприношения , а от римско време руини от форум , амфитеатър , градска порта , домове с мозайки , вили и бани . В околностите на Бутвия има интересна византийска крепост .

Ел Джем е съвременното наименование на римския град Тисдрус , който се намира между градовете Сус и Сфакс . Най-голям е неговият разцвет през ІІІ в. Има запазени много руини на жилищни домове с мозайка , два амфитеатъра , цирк , терми , водохранилище и други .

Остров Джерба – намира се в Средиземно море , в близост до бреговете на Тунис , на който принадлежи . Площта му е 500кв.км , а повърхността му е равнинна , почти плоска . В главното селище на острова / Хумт-Сук / има две джамии от ХV –ХV в. и медресе от 1677г. Произвеждат се килими , всевъзможни тъкани и ювелирни изделия . В селата Хара-Кебир и Хара-Сгира има средновековни синагоги . Във всички селища на острова са запазени традициите на народната архитектура . От началото на 70 – те години на острова започват да се строят хотели и туристически комплекси . Тази тенденция се засилва особено много от 90 – те години на миналия век . Днес островът е значимо туристическо средище .