Антропогенни туристически ресурси на Чили

Остров Пасха / Великденски остров или остров Рапануи / е остров с вулкански произход и е разположен в източните части на Тихия океан . Природно-географски той е разположен в Океания , но в политико-географско отношение спада към Южна Америка . Това е така , защото още от 1888г. той е неотменна част от Чили . Островът е открит на 5 април 1722г. / Великден / от холандския мореплавател Я. Роговен . Неговата форма е триъгълна , като в трите края има конуси на угаснали вулкани с височина между 300 и 500м , между които е разположена хълмиста равнина . Бреговете на острова са стръмни и труднодостъпни .

Туризмът започва да се развива от началото на 70-те години на ХХ в. Световно известни са запазените паметници от изчезнала полинезийска култура . Това са повече  от 1000 гигантски / високи до 8м / каменни статуи . Тези статуи започват да се изучават от началото на ХХ в. Според световно известния учен-мореплавател норвежецът Тур Хейрдал , на острова повече от хилядолетие са живели преселници от Перу . През ХV в. тук се заселват хора от Маркизките острови . През ХVІІ в. последните изтребват южноамериканските преселници , които създават тази богата култура .

Ла Серена – град в Северно Чили , основан е през 1552г. Има много катедрали и църкви от колониалния период и затова е туристически център .

Майпу – историческа равнина на юг от град Сантяго . На това място на 5 април 1818г. се е състояла битката между Освободителната армия на генерал Хосе де Сан Мартин и испанската колониална армия . Малко по-късно Чили се освобождава от испанската власт благодарение на победата при тази битка .

Хуан Фернандес – група от три вулкански острова в Тихия океан принадлежащи на Чили , на 450км западно от бреговете на Южна Америка . Площта им е 185кв.км и достигат височина до 1650м . В по-голямата си част са покрити от вечнозелени гори . Островите са свързани с историята на английския мореплавател Александър Синклерк , живял няколко години на един от островите / сега остров Робинзон Крузо – площ 50кв.км /. Този мореплавател е послужил за прототип на героя Робинзон Крузо от едноименния роман на английския писател Даниел Дефо .

Страната се посещава от 1750хил. туристи годишно .