Антропогенни туристически ресурси на Италия

По мнението на специалистите 1 350 селища в Италия притежават антропогенни туристически ресурси с достатъчна привлекателност за местните и чуждестранните туристи . Хронологически антропогенните ресурси се разделят на две групи :

– от до римската / етруската / и римската епоха ;

– от епохата на Възраждането / Ренесанса /.

Останките от римската епоха са съсредоточени предимно в средната и южната част на Апенинския полуостров и най-вече в околностите и в самите градове – Рим и Неапол . Рим е бил столица на империята и поради това е имал големи възможности за развитие на строителството и културата . Всеобщ интерес предизвикват Римският форум , Колоната на Траян , Капитолият , Колизеумът , Римският пантеон , Арката на Константин и други . В околностите на Неапол се намират древните градове Помпей и Херкулан , които са били засипани при изригването на Везувий през 79г.пр.н.е. Тук са запазени вилата на Цицерон , на Клавдий , жилищни и обществени сгради . Част от намерените антични паметници се съхраняват в Националният музей в Неапол.

От ренесансовите останки в Рим се намират Вила Боргезе с едноименната галерия с картини и скулптури , архитектурният комплекс на миниатюрната папска държава Ватикана . Той включва : площада и катедралата Свети Петър , Сикстинската капела и други . Интересът на туристите е насочен към фонтана Треви , площад Венеция с паметника на крал Виктор Емануил ІІ , площад Испания , площад Навона с паметника на Джордано Бруно и т.н. В Неапол изпъкват Кастел Нуово – голяма крепост от ХІІІ век , църквата Сан Франческо ди Паоло , оперният театър Сан Карло, манастирите и крепостните съоръжения в квартал Вомеро . Световноизвестни са забележителностите на град Пиза – катедралата , наклонената кула и Баптистерията . Кулата е построена през ХІІ век с височина 55м , а в горната си част има отклонение от оста 4,8м . За музей на ренесансовото изкуство се счита Флоренция . Тук са дворецът Медичи – Рикарди , църквата Санта Гринита , картинната галерия Уфици . За Милано са характерни операта Ла Скала и художествената галерия Брера . Неповторима е красотата на ренесансовите паметници във Венеция . Най-голяма забележителност на града е площадът Сан Марко с едноименната катедрала , Дворецът на дожите и часовниковата кула . Запазени са дворците на Вендрамин Калерджи , Мочениго , Фоскари и други . На многобройните канали са изградени мостове , сред които изпъква мостът Риалто , дълъг 50м и широк 22м .

Голям е броят на музеите , в които се съхраняват произведения на световноизвестните художници и скулптори – Леонардо да Винчи , Микеланджело , Рафаел , Джото . Голямо е посещението на музеите на учени и изследователи от световен мащаб – Христофор Колумб , Галилео Галилей и други . Забележителни музеи , хранители на най-ценните произведения на изкуството , са римските – Национален музей , Доисторически етнографски музей , Националната картинна галерия на съвременното изкуство ,  музеят Вила Джулия , Националният музей в Неапол , музеите във Ватикана и други .

Годишно страната се посещава от 36 500 хил.туристи .