Антимафиоти разкриха престъпна група, осъществявала измамна схема за избягване на данъчни задължения в особено големи размери

policia11Специализираната операция е проведена от служители на сектор “Изпиране на пари” към ГДБОП и на ГД “Досъдебно производство”

Служители на сектор “Изпиране на пари” към ГДБОП и разследващи полицаи от ГД “Досъдебно производство” разкриха и документираха престъпната дейност на организирана група, създала условия за избягване на данъчни задължения в особено големи размери. Акцията е проведена на територията на градовете София, Пловдив, Варна и Бургас. Установено е, че измамната схема е била разработена и ръководена от собственика на няколко търговски дружества, представляващи световна търговска марка за облекла в България. В престъпната група участвал финансовият директор на търговските дружества, както и външни консултанти и адвокати. Те умело укривали действителните обороти и реализирали фиктивни сделки в особено големи размери. Схемата била проста – част от оборотите не били отразявани на касовите апарати и така не се включвали в месечните справки за реализирани продажби към НАП. На клиентите в търговските обекти са издавани неистински фискални бонове. Допълнително били приспадани разходи за нереално извършени услуги от външни фирми, като по този начин намалявали дължимите към бюджета данъци. Антимафиотите разкрили, че с цел разширяване мащабите на престъпната схема, в последните няколко месеца собственикът на дружествата, замесени в престъпната схема, е регистрирал още няколко юридически лица и дъщерни дружества, в чиято собственост участва и счетоводен експерт.
В рамките на проведеното разследване са претърсени десет адреса. Открити са и са иззети счетоводни документи, компютърни конфигурации, оптични носители, както и огромна сума пари. С постановление на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура, двамата лидери на престъпната група са задържани под стража за срок от 72 часа. Продължава работата по установяване броя и стойността на недвижимата собственост, която те притежават и произхода на средствата, с които е придобита. Изяснява се съпричастността и на други членове на групата към престъпната дейност.