Английски университет удостои Ивайло Калфин със званието „почетен доктор“

ivailo kalfinНа тържествена церемония днес ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Ивайло Калфин ще бъде удостоен със званието „почетен доктор“ от британския университет, който е завършил преди 10 години – университета в Лофбъро (Loughborough University). Това съобщи пресслужбата на Делегация на българските социалисти в Европейския парламент.

Званието „почетен доктор“ се връчва на Ивайло Калфин за „централната и водеща роля изиграна от него в разширяването на ЕС и в международната политика като цяло“, отбелязва БТА.

Церемонията, на която Ивайло Калфин ще получи почетното си звание е част от честванията на юбилея на университета, който празнува 100 години от създаването си. Очаква се поводът да събере над петстотин бивши студенти от висшето училище. Цялата церемония ще се предава на живо от 15.45 ч. българско време през страницата на университета, на адрес – http://www.lboro.ac.uk/

Университетът в Лофбъро е не само един от водещите британски университети, но и най-големият във Великобритания, където над 3000 души преподаватели и персонал се грижат за обучението на 15 000 студенти. В своя наскоро публикувана класация вестник „Сънди таймс“ го определя за Университет на годината за 2008 – 2009 г. През последните три години той трайно заема първо място в страната си по оценка на студентите.

Университетът в Лофбъро е и водещ във Великобритания в областта на научна и изследователска дейност, като през миналата година за това е получил за безпрецедентен шести път Годишната награда на кралицата. Над 18 процента от научните изследвания, които се провеждат в университета се оценяват като водещи в света./dariknews/