Ана Михайлова: важно е изграждането на модерен и ефективно работещ капиталов пазар

„Министерството на финансите поддържа стратегията за развитие на капиталовия пазар. Прозрачността и публичността трябва да бъдат водещите принципи в това направление. Първата важна стъпка беше направена с избирането на ново амбициозно ръководство, двигател на промените“. Това заяви днес заместник-министърът на финансите Ана Михайлова при откриването на  кръглата маса на тема „Капиталовият пазар в България – накъде след кризата?“. „Важен фактор за реализирането на заложените стратегически цели е ефективното взаимодействие между участниците на пазара – държавата, Централния депозитар, банките, инвеститорите и емитентите,“ подчерта тя.

В приветствието си  към участниците и организаторите Михайлова каза още, че стабилността на финансовата система е ключът, гарантиращ икономическото възстановяване, осигуряването на по-добри  условия за бизнеса и интерес на инвеститорите към страната ни и в бъдеще. Зам.-финансовият министър посочи, че високият дефицит по текущата сметка, който до скоро беше източник на лоши новини за страната ни и една от пречките пред кандидатстване за „чакалнята“ на еврозоната, започва постепенно да бъде преодоляван. Ана Михайлова допълни, че очакваният растеж на БВП от 0,3%  за 2010 г.  показва, че се върви в посока на справяне с кризата.

„Важно е изграждането на модерен и ефективно работещ капиталов пазар в България. По този начин той ще се утвърди като източник на финансиране на бизнеса и основен инструмент за развитие на българската икономика,“ каза още в приветствието си заместник-финансовият министър.