Американският Сенат потвърди номинацията на Джеймс Уорлик за посланик на САЩ в България

На 24 декември 2009 г. американският Сенат потвърди номинацията на Джеймс Б. Уорлик младши от щата Вирджиния за извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Република България, съобщиха специално за БГНЕС от посолстгвото на САЩ в София.

Джеймс Уорлик изпълнява длъжността главен заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по въпросите за международните организации в периода 2006-2009 г., като отговаря за всички аспекти на американската външна политика в ООН и редица други мултинационални организации. Непосредствено преди това, в периода 2005-2006 г. Уорлик оглавява Службата по въпросите на европейската сигурност и политика, която се занимава с военно-политическите проблеми и проблемите на сигурността в Европа и бившия СССР, както и с НАТО, ОССЕ и с проблемите на контрола и неразпространението на оръжия. Като директор на Отдела за политиката в ООН към Бюрото по въпросите за международните организации на Държавния департамент през 2003-2005 г. Уорлик е главен съветник на Пол Бремър в Ирак в периода януари-юли 2004 г.
Джеймс Уорлик е бил и генерален консул на САЩ в Москва; директор на Дирекция „Германия, Австрия и Швейцария” в Бюрото по европейските въпроси на Държавния департамент; заместик-съветник по политическите въпроси в Американското посолство в Германия; специален асистент на Държавния секретар; наблюдател в Центъра по операциите; американски консулски служител във Филипините; и политически съветник в Американското посолство в Бангладеш.
Преди да постъпи в Държавния департамент, Уорлик е изпълнявал длъжността заместник представител на „Фондация за Азия” във Вашингтон и Филипините, а преди това е работил като анализатор в изследователската служба на Библиотеката на Конгреса. Уорлик е завършил Станфордския университет през 1977 г. и има магистърски степени по политология от колежа Уедхем на Оксфордския университет (1979 г.) и по право и дипломация от Училището по право и дипломация на университета Тафтс (1980 г.). /БГНЕС