Алкохолът причинява деменция

Алкохолът е виновен за един на всеки четири случая на деменция, предупреждават лекари.

Жените са особено застрашени, защото са по-податливи на замъгляването на мозъка, причинявано от алкохола, показва проучването. Вредните последици от прекомерното пиене на алкохол върху мозъка често са подценявани, но трябва да им бъде отдавано същото значение, както на смъртоносно заболяване на черния дроб, считат учените.

Жените са по-податливи от мъжете, тъй като телата им не са така способни да се справят с токсичните последици от алкохола, считат психиатрите.

„Хората считат, че деменцията е нещо, което се случва на хората над 65-годишна възраст. Но много от хората под 65-годишна възраст имат когнитивни проблеми и голяма част от проблемите в тази група са свързани с алкохола“, обяснява авторката на изследването д-р Джейн Маршал. Съавторката на изследването д-р Ирене Гурини предупреждава, че жените са изложени на по-голям риск от мъжете.

„Жените усвояват алкохола по различен начин от мъжете и той има по-вредни последици върху мозъка и тялото им. Ако жена пие същото количество като мъжа, тя ще развие усложнения по-рано и те ще бъдат по-сериозни“, обяснява тя.

Източник: actualno.com