Ален Ананас (Ananas bracteatus Striatus)

Става въпрос за пъстра бромелия от наземните разновидности, с ограничен живот до три години, която при достигане на зрялост започва да цъфти в лилаво, с червени прицветници. След като образуването на месестите, сочни ананасови плодове, растението-майка умира. В основата му се появяват издънки, годни за засаждане. Тъй като в природата бромелиите виреят на открито(някои от тях – направо на земята), в домашни условия имат нужда от много светлина и богата на хранителни вещества почва. Аленият ананас, е изключително впечатляващо стайно растение, чиито форма и цветове очароват, особено в съчетание с кактуси: тесните му, масивни зелени листа имат остри връхчета и по-светла, жълтеникава бодлива ивица по краищата си.

За да може да се развива правилно, трябва да му осигурите най-ниска температура от 15 градуса, а за да ускорите неговия растеж – до 21 градуса. Ананасът, е в състояние да оцелее и в полусянка, въпреки, че предпочита силното слънце. Ако осветлението, е недостатъчно, листата му губят шарките си. Напоява се добре през растежния сезон, като почвата се оставя да поизсъхне между две поливания. През зимата има умерена нужда от вода. Равнището на въздушната влага трябва да имитира пустинното, при падането на росата. Напръсквайте растението рано сутрин и го оставяйте да изсъхне, преди да го изнесете на преките слънчеви лъчи. При студено време, намалете поливането. През лятото торете ананаса всяка седмица с подхранващ препарат, богат на калий – така ще запазите свежа окраската на листата му. Ползвайте смеска от преобладаващо високохумусно съдържание: наземните разновидности бромелии имат различни жизнени нужди от епифитните(закрепващи се по дърветата). Засадете самостоятелно издънките веднага щом растението-майка увехне и ги пресадете към средата на развитието им. При ограничено осветление, периодично завъртайте ананаса, за да порасне симетрично.

Най-често срещаният проблем при отглеждането на Ален Ананс, е появата на ръждиви петна по листата му. Това се получава, ако решите да излъскате листата му с препарат за блясък. Листата на този екземпляр са твърде чувствителни и не понасят подобни препарати, но ако вече сте направили тази грешка, то избършете го с влажен парцал и ще решите проблема.