АЛЕКСАНДЪР – Значение и произход на името: защитник на хората, на мъжете (от гръцки).

Значение и произход на името: защитник на хората, на мъжете (от гръцки).
Характер и съдба: името Александър е едно от най-силните. Надарява притежателя си със самоувереност, сила, напористост и дори може да го направи склонен към снизходителност и горделивост. Характерът на Александър е непостоянен. Той с решителен, умен и общителен, има живо въображение и чувство за хум.ор. Понякога е способен на съмнителни постъпки. Може да бъде дързък, дори да прекрачва границите на приличието. Най-много се страхува от неуспех, за което обикновено няма основания.
Дори да му се случи нещо, късметът и щастливата случайност му помагат да се справи с неприятните ситуации. Силата на името предполага властност, дори героизъм,
затова Александър реагира доста болезнено, когато хората не го вземат на сериозно. В душата си всеки· Александър се смята за лидер и наистина може успешно да заема ръководен пост, тъй като е енергичен и справедлив. Но в живота невинаги успява да се реализира и в този случай има опасност да се превърне в затворен и комплексиран човек.
Александър може да бъде много щедър и великодушен, може без колебание да жертва всичко, което притежава. Но не е склонен да сподели себе си и това създава преграда за истински близко общуване с него. Жив и весел на повърхността, дълбоко в себе си той таи малко песимизъм. В личните си отношения Александър е  независим, но обича жените и приятелите си. Очакванията му в приятелството са много високи. В любовта повече мечтае, отколкото действа. Не познава несподелената
любов, но на жените им е трудно с него. Обича децата – не само своите, но и чуждите.

Особености на общуването с Hero: в общуването с Александър не бива да се забравя вроденият му импулс за лидерство. Дори пред вас да е един нереализиран, комплексиран Александър, опитайте се да поговорите за тази област, в която той все пак е постигнал известни успехи – това ще го предразположи. Но в никакъв случай не прибягвайте до ласкателства! Ако просто признаете компетентността му в неговата сфера, той вероятно ще се отнесе с разбиране към вашата гледна точка. Астрологична характеристика.

Зодиакален знак:Стрелец.
Планета: Сатурн.
Цвят на името: светлокафяв, стоманен.
Камък-талисман: александрит.
Растение: кестен.
Животно: бик.
Щастлив ден: четвъртък.
Имен ден: зо август – Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски; 2З ноември – Св.Александър Невски.