Аксесоарите – най-печеливши

Производството на аксесоари е най-печелившата дейност за фирмите от света на модата. Това обяснява и защо многобройни фирми, които по-рано произвеждаха само дънки или пуловери, се лансираха в тази сфера.

Така твърди изследването „Fashion & Luxury Insight“, в чието изготвяне участва и миланският университет „Бокони“. В проучването са взети предвид бюджетите на най-важните фирми от сферата на модата, които се котират на борсата.

Проучването стига до извода, че производителите и дистрибуторите на кожени изделия, бижута, часовници, очила, копринени продукти и луксозни куфари и чанти от рода на Samsonite, Tod’s и Timberland регистрират най-високата стойност, измерваща отношението на печалбите спрямо оборота – 21%.

На второ място са производителите на бижута и часовници – 17 %. На трето място са фирмите, произвеждащи продукти за разкрасяване – 13 %. Сред тях са например компании като L’Oreal и Clarins. Пак 13 % регистрират и фирмите, занимаващи се с продажба на мода на дребно като Gap и Stefanel.

На четвърто място с 12 % се нареждат компаниите за спортно облекло, сред които са Adidas и Puma, както и финансовите конгломерати от рода на Christian Dior и Poltrona Frau.

После идват фирмите, произвеждащи само облекло като Valentino Fashion Group и Mariella Burani -10 %. 8 % пък регистрират компаниите за очила.

Изводът на изследването е, че фирмите за аксесоари имат и най висок процент възвръщаемост на инвестициите – 25. Средният процент за фирмите от сферата на модата е 15. Този за фирмите за очила пък е едва 6. /Actualno.com