Ако не беше България, щеше да е много по-лесно

След разочарованието, предизвикано от прибързаното присъединяване на България и Румъния към Евросъюза, препятствията за страните, желаещи да станат членки на Общността, стават все по-големи.

Македония се стреми към членство в Европейския съюз, както и Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия. Само че Общността проявява колебливост – бързо присъединяване вече няма да има. Европейският съюз е достигнал предела на възможностите си за разширяване.

През миналата година това беше дискутирано по-откровено от когато и да било. Едва ли ще е по-различно и през тази година. След разочарованието, предизвикано от България и Румъния, които и досега не отговарят на европейските стандарти, препятствията пред кандидатстващите страни ще са повече.

Кой ще е номер 28?

Тези страни вече усещат последиците от променената позиция. Малинка Ристевска-Йорданова отговаря за преговорите с Европейския съюз от македонска страна:

„Комисията постоянно повтаря: това трябва да се изясни сега, а не едва по време на присъединителните преговори. Извлекли са си поука. Това ни създава още по-големи трудности. Защото още отсега трябва да изпълним целите, които преди представляваха част от присъединителните преговори. Всички условия на присъединителния процес се поставят предварително. Но това е и за добро, тъй като по този начин се дава мощен тласък на реформите.“

В случая с Македония тази стратегия даде резултат. През есента Европейската комисия препоръча започването на присъединителни преговори с малката балканска държава. Словения блокира месеци наред преговорите между Европейския съюз и Хърватия. През 2012 година Хърватия би могла да стане 28-та членка на ЕС, но никой не дава гаранции за това. Брюксел не желае да се обвързва с точни дати и срокове. При това за всички страни от Западните Балкани продължава да важи предишната гаранция за присъединяване към Европейския съюз. Чрез интеграцията трябва да се наложи окончателно помирение в най-неспокойния регион на континента. Защото конфликтният потенциал все още е голям, предупреждава еврокомисарят по разширяването Оли Рен:

ЕС – политически миночистач на Балканите

„Напредъкът, постигнат в региона на Западните Балкани, е необратим. Продължават да съществуват обаче минни полета, както що се отнася до билатерални конфликти, така и по отношение на политическия застой. Ето защо Европейският съюз трябва да продължи ангажимента си на политически миночистач в тези страни.“

Почти всички страни от Западните Балкани отбелязват успехи по пътя към присъединяването към Европейския съюз, само в Босна и Херцеговина напредък все още не се забелязва. Спорът между етническите групи спъва развитието на страната на всички политически равнища. Затова пък Албания – предишен символ на най-голяма изостаналост – постига удивително много. Сърбия с всички сили напира да влезе в ЕС, само че присъединяването й ще бъде възможно, едва когато издирваните военопрестъпници бъдат предадени на съда в Хага./deutsche welle/