Академици плашат с бунт

knigaСОФИЯ. Писмо ултиматум до кабинета и лично до премиера Бойко Борисов прати вчера общото събрание на БАН. Академиците призовават министър-председателя до седмица „да даде знак, че спира политиката за унищожение на българските учени“. В противен случай те плашат с кампания сред световната общност, като информират учените от цял свят за условията, в които бил поставен научният труженик у нас. Щели да се жалват и пред новия еврокомисар по науката Мойра Гийгън – Куин. 
Писмото на академиците е реакция срещу свиването на бюджетната им субсидия с 12%, което бе направено по време на гласуването на бюджета на второ четене. Тогава нямаше съпротива от страна на комисията по образование в парламента. Според учените това намаление ще доведе до затваряне на лаборатории и спиране на ток и парно „за дълги периоди от време“.
„Значителни бюджетни съкращения са наложени и на другата основна научна институция в страната – Софийския университет. Това говори за последователно провеждана политика, която ще доведе до ликвидиране на науката в България“, пишат още хората от БАН.
Учените обаче обясняват на Борисов, че ултиматумът им не бил към него лично, а срещу „катастрофалната политика в българската наука.“ Те изразяват и безпокойство, че просветният министър Сергей Игнатов не застанал зад исканията им. При тези обстоятелства ние не виждаме как той ще получи доверието на научната общност за политиката си, пишат академиците. Само преди дни те решиха и да пуснат гореща линия с sms-и в подкрепа на БАН.
Стела Стоянова

в-к Стандарт