Айлин се казва най-малкото делфинче в делфинариума във Варна

Днес именуваха най-малкото делфинче във варненския Делфинариум. То ще носи звучното име Айлин, съобщи кореспондентът на БГНЕС във Варна.

Малкият женски бозайник бе роден на 27 август 2008 г. Негови кръстници станаха деца от детска градина СДЗ “Делфинче” в морската столица. За най-малките кръстници беше подготвен и спектакъл, а специални гости на шоуто бяха малчугани от “Карин дом”, както и други деца от различни социални домове. Въпреки лошото време, Делфинариумът прие над 100 гости. Празничната програма беше водена от деца от общинските центрове по изкуствата, а след нея делфините представиха своето оригинално шоу. Делфинариумът направи специална промоция за празника – билетите за малки и големи бяха само 5 лева.
Делфинариум Варна е открит на 11 август 1984 г. и е един от символите не само на града, а и на българския туризъм. Уникалното за тази част на Европа съоръжение разполага с 1134 места. Ежегодно той посреща почти 200 000 зрители, от които около 70% са чужденци. В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи на екипа, тук ражданията са нормална практика. В момента се отглеждат 6 делфина – 2 мъжки и 4 женски . Кимбо, Доли и Попи са възрастните. Йоана, Бимбо и малката им сестричка (родена на 27 август 2008г.), са родени във Делфинариума. За тях се грижи екип от опитни треньори. Имат си и собствени биолог и лекар. „Работната“ седмица на делфините е 6-дневна, понеделник е денят им за почивка и разтоварване. Този режим не е бил променян дори и при най-високопоставени посещения в делфинариума. Менюто им е съставено от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият деликатес на делфините е херингата.
Делфинариумът е собственост на “Феста холдинг” АД от 1999 г. Холдингът започна да изпълнява спешна инвестиционна програма за подобряване на условията в уникалното съоръжение. Само за последните 4 години са вложени над 2 млн. лв. Подменени бяха всички жизненоважни инсталации за доставка, обработка и пречистване на водата. Сградата бе напълно климатизирана, в съответствие с биологичните изисквания за оптимален режим на живот на делфините. Семейството на делфините се увеличава почти ежегодно. Ето защо, “Феста холдинг” АД , разработва оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото им пространство. Това е допълнително съоръжение, извън досегашната сграда, но свързано с нея. Готов е вече идейният проект и е избран подходящият терен. В строителството ще бъдат вложени над 2 млн. евро. Новата част на Феста Делфинариум ще бъде изграден върху терен от 2700 кв.м. В проекта са включени два открити и два закрити (санитарно родилен и резервен) басейни. Има и помещение за трима нови актьори – тюлени, които ще бъдат доставени от чужбина. Ще има специална сцена за изяви на морските бозайници, музей и мултифункционална зала за научни и образователни цели. /БГНЕС