АЕЦ “Белене” се изгуби в превода

gazoprovodАЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и петролопроводът Бургас-Александруполис се изгубиха в превода по време на междуправителствената комисия между България и Русия. След два дни преговори стана ясно, че страните не са постигнали до нито една конкретна договорка. Ръководителите на двете делегации – руският министър на енергетиката Сергей Шматко и българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, даваха уклончиви отговори на журналистическите въпроси какво е решено за трите големи енергийни проекта. Комисията приключи без участието на премиера Бойко Борисов, който бе в Брюксел. 
Шматко носеше нов договор за финансирането на „Белене“, поръчан лично от премиера Путин, стана ясно още преди руснаците да пристигнат в София. След приключването на комисията руският министър обясни, че предвид финансовата криза предложението на Русия да предостави на България държавен заем за строежа на централата вече не е изгодно за Москва и отпада като вариант. Русия продължава да се интересува от дял в „Белене“, каза Шматко. Така руски компании на практика ще могат да финансират строителството срещу акции от централата. Руският министър уточни, че е изключително важни за бъдещето на проекта са следващите една-две години. По тази причина Русия е готова да поеме разходите през този период, за да не се стига до спиране на дейностите. Българският министър Трайков пък лаконично каза, че правителството ни има желание да превърне този проект в такъв, какъвто може да се случи. 
Относно „Южен поток“ и двамата министри бяха единодушни, че съвсем скоро ще се премине към корпоративни преговори между „Газпром“ и „Булгаргаз“. Министър Трайков уточни, че се работи по две линии – едната е по предпроектното проучване, а другата засяга създаването на съвместна компания, която да реализира проекта. 
Относно петролопровода Бургас-Александруполис руснаците ще изчакат оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) по българското и европейското законодателство. 
Кристиан Костурков

в-к Стандарт