Адвокатите: Облагането на адвокатските услуги с ДДС е омагьосан кръг

sudВисшият адвокатски съвет протестира срещу облагането на адвокатските услуги с ДДС. Юристите отбелязват, че таксите за защита ще поскъпнат за хората не с 20, а с поне 30 процента, тъй като юристите ще трябва да приспадат и счетоводните си разходи. Според адвокатите с данъка върху дейността им се нарушават доверието между клиент и защитник и конституционните права на клиентите.

Омагьосан кръг, който няма да донесе приходи в хазната – така адвокатите описват облагането на услугите им с ДДС. Според аргументите им оскъпяването ще тласне повече хора към служебните защитници, а техните възнаграждения се плащат от държавата. Така в бюджета ще постъпва ДДС, което ще идва пак от бюджета.

Златка Стефанова – адвокат: “И всъщност ще се получи така, че хората, които са бедни и така или иначе им е трудно да си плащат защитата пред съд, ще трябва да плащат почече и ако нямат средства, няма да могат да се обърнат към избрания от тях адвокат.”

Според адвокат Стефанова парите за служебна защита и сега не покриват нуждите, а тази година те са намалени допълнително с 10 %. Юристите смятат, че данъкът ще обезкуражи в хората основно да съдят държавни институции. Иначе отлив от адвокатски услуги  няма да има, потвърждават и клиенти.

Репортер: „Ще ви спре ли това да потърсите адвокат?“

Йоана Маринова: „Не, не, мисля, че който е решил с минус 20 или плюс 20, няма това да му промени мнението.“

Грациела Ингелска: „Всеки, който иска да си наеме адвокат, да се бори за справедливост, би трябвало, според мен да му бъдат таксите поносими.”

И не последно място от Адвокатския съвет изтъкват, че принципът на доверие при избора на адвокат ще бъде изкривен като финансов избор.

Финасистът Емил Хърсев и икономическият репортер Марио Гаврилов коментираха ефекта и недостатъците на днешните решения в студиото на „По света и у нас“.

Вижте анализа на експертите и репортажа за реакциите на адвокати и граждани във видеоматериала.

БНТ