Уред за изсмукване на мазнини

Абсорбатор за уют и чистота

Дойде ред и на незаменимите помощници за приятната атмосфера у дома – абсорбаторите. За съжаление все още употребата им не е масова, но е задължителна за онези, които държат да запазят за по-дълго време новия, свеж вид на кухнята. В противен случай рискуваме бързо наслояване на миризми по стените на кухнята и най-вече мазни петна около печката и кухненските мебели които все пак може да уредите някой да изхвърли безплатно за сметка на материалите в тях. За да не стигате до тези проблеми следвайте няколко основни характеристики, които обуславят нашия избор – естетика и дизайн, ширина, мощност, начин на аспириране на въздуха, функции и т.н. В зависимост от предпочитанията и пространството, абсорбаторът може да е видим или вграден в кухненски профил. Основно изборът се свежда до 90 или 60см ширина, като и при двата размера най-популярни са тип камина, с тяло под ъгъл и т.н. В зависимост от ширината и мощността на мотора варира и капацитетът на абсорбиране, който се измерва в кубически метри (m2).

Уред за изсмукване на мазнини

Особено важна характеристика е начинът на аспириране на въздуха. Най-модерната система в момента е т.нар. периметрална аспирация, при която въздушните пари се аспирират само по периметъра на абсорбатора с по-голяма сила и ефикасност в сравнение с класическата аспирация. Това е практическо приложение на физичен закон – както при стеснени участъци в река водата „напира“ да изтече с повишено налягане, така и тук въздушните пари се аспирират по-силно и равномерно по периметъра на филтрите.

При класическия тип аспирация, по повърхността на абсорбатора, наличието на специални метални филтри позволява по-ефиктивно отстраняване на мазнините и абсорбиране. Повечето филтри са метални и могат да бъдат измити в съдомиялна машина или лесно почистени с влажна кърпа. Някои абсорбатори имат специална функция Booster, която увеличава до максимум мощността на абсорбатора при появата на дим и миризма. Може да бъде програмирана и да се изключва автоматично след 10 минути.

За по-взискателните има атрактивни варианти за осветление. Някои модели декоративни абсорбатори първоначално се възприемат като осветителни тела, като на практика те съвместяват и двете роли. Повечето абсорбатори осигуряват силна осветеност на цялата повърхност под него, с опции светлината да бъде фокусирана към определена точка. Създавайки уютна атмосфера, функционално и елегантно, осветлението подчертава работния плот като място, около което се върти животът у дома.