Ръстът на криминалната престъпност в Шуменска област бележи устойчивост

Това показва анализът за дейността на областната дирекция през миналата година

Анализът на статистическите данни от изминалата година показва, че ръстът на криминалната престъпност в Шуменска област бележи устойчивост. На територията на Шуменска област са регистрирани общо 2234 криминални престъпления, от които най-големият дял заемат тези против собствеността – 1230. Предимно обект на посегателство са частни домове и избени помещения. През периода са станали 4 убийства, които са разкрити. Регистрирани са 30 грабежа.
По линия на икономическата престъпност са разкрити 382 престъпления, със 179 повече от 2008 година – 99 са документните и 44 против паричната и кредитна система.
Досъдебните производства, които са образувани през отчетния период са  2791 – 95 бързи производства и 22 незабавните.
1068 са станалите пътни инциденти през година, от които 95 тежки, загинали са 18 и ранени 114 души.
На годишния отчет-анализ на ОДМВР-Шумен присъстваха зам.-областният управител Емилия Станчева, председателят на окръжния съд Нели Батанова, зам. – окръжният прокурор Димитър Димов.
Положителна оценка за съвместната работа и постигнатите резултати даде зам.-окръжният прокурор. Той подчерта, че въпреки добрите резултати място за задоволство няма, защото очакванията на обществото към правоохранителните органи са високи.